Hervormde Gemeente ’s Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle

Nieuws

Restauratie Orgel

Restauratie orgel 2015.

Door orgelmakerij Reil uit Heerde is op zaterdag 7 maart de restauratie opgeleverd. Na een voorbereiding van meer dan anderhalf jaar is op 5 januari de restauratie van het Van Hirtum orgel uit 1823 in onze kerk begonnen.

Al het frontpijpwerk werd uit het orgel genomen en naar Heerde getransporteerd. Deze pijpen zijn voorzien van nieuwe tinfolie en bladgoud op de labia.
Enkele registers zijn ook in Heerde onder handen genomen. Met name de Subbas 16 heeft de nodige tijd van de orgelmakers gekost.

Het hele orgel is schoongemaakt, technisch nagezien en nadien geïntoneerd en gestemd. Door vrijwilligers is bij het uitnemen en terugplaatsen van het pijpwerk geassisteerd. Ook is er een degelijke steiger gebouwd waardoor het hele orgel goed bereikbaar was voor de overige werkzaamheden. Dit betreft het geheel opnieuw in de was zetten van de kast en het bijwerken van het bladgoud. Ook is er nog gewerkt aan het dichtmaken van kieren in de orgelkast, nieuwe vloerbedekking en bekleding voor de orgelbank.

Al met al een geweldige klus!!

De kerkrentmeesters zijn erg tevreden met het resultaat en ook de orgeladviseur, de heer Kooiker, was geheel akkoord met het geleverde werk. 
In een zangdienst op 7 maart is met twee korte toespraken officieel vorm gegeven aan de heringebuikname van het orgel. De heer Hans Reil, directeur van Reil Orgelmakerij en de heer G.W. Verhagen namens de kerkrentmeesters vertelden het één en ander over het orgel en vooral werden er woorden van dank gesproken voor het correcte werk en het vele vrijwilligerswerk dat er is verricht voor deze restauratie.

Hieronder is de toespraak namens de kerkrentmeesters weergegeven:

Geachte aanwezigen,

Namens het college van kerkrentmeesters van de Hervormde Gemeente van ’s Grevelduin en Vrijhoeve-Capelle mag ik hier vanavond het woord tot u richten.

Het is geen geringe zaak wanneer in de huidige tijd een monument onderhoud nodig heeft.

De bedragen die ermee zijn gemoeid zijn dusdanig hoog dat het vaak een langdurige strijd is deze te genereren.

Natuurlijk wordt er door de gemeente gespaard voor grote uitgaven. Je weet dat onderhoud nodig is. Maar toch is het een hele zorg voor de kerkrentmeesters om deze middelen vrij te maken en ook de nodige middelen voor de toekomst veilig te stellen.

Ook voor deze grote onderhoudsbeurt, die je ook gerust een restauratie mag noemen was veel geld nodig. We denken dan in bedragen rond € 55.000,-

We zijn dan ook bijzonder blij dat, mede door de vasthoudendheid van ouderling-kerkrentmeester Peter Treffers een BRIM subsidie van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uit het Restauratiefonds is verkregen. Daarmee zijn globaal de helft van de kosten gedekt. De andere helft komt uit de eigen middelen van onze Hervormde Gemeente. De kosten van deze restauratie zouden nog veel hoger zijn geweest zonder vrijwilligers. Echter de assistentie geboden door een tiental vrijwilligers heeft veel bespaard.

Het ging dan om het bouwen van een veilig steiger, het uitnemen en terugplaatsen van honderden pijpen, het uitboenen van liters was, het verrichten van timmer- en schoonmaakwerk maar ook het schilderen van de kale trap en het verwijderen van versleten vloerbedekking. Er zijn heel wat uurtjes gemaakt. Bij deze bedanken wij deze vrijwilligers van harte voor hun inzet.

Namen noemen is altijd moeilijk, toch ontkom ik er niet aan de centrale persoon in dit project te noemen. Een speciaal woord van dank aan Johan van Dijke die in dit project een echte kartrekker is geweest. We weten dat je het heel graag doet, het orgel ligt je na aan het hart maar toch bedanken we je hartelijk voor al je inzet.

Natuurlijk is er ook de orgelbouwer. Al snel was het duidelijk wie we hiervoor nodig hadden. Orgelbouwer Reil was het juiste bedrijf. Ook aan u een woord van dank voor uw correcte werk. Zeker ook bedankt voor de tijdige oplevering en een extra pluim voor de orgelbouwers Allard van Dijk en Maarten Vos die hun vak met passie uitoefenen, dat is werkelijk prachtig om te zien. Uw bedrijf heeft aan ons een zeer positieve referentie over gehouden.

Ook fijn dat u vanavond de lange reis heeft willen maken om het orgel over te dragen en te bespelen. Omdat u ook weer graag op tijd thuis wilt zijn gaat u zo meteen weer weg, we wensen u een goede thuisreis en een gezegende zondag toe.

Ook bedanken wij de organisatie van deze zangavond voor haar welwillende medewerking.

En zo is het orgel weer gereed voor gebruik in en rond de erediensten.

Liefhebbers spreken hartstochtelijk over een orgel wat in balans moet zijn, een balans tussen kracht, helderheid en poëzie. Ze kunnen breedvoerig uitweiden over registers, organisten, orgelbouwers en componisten.

Mij kwam een orgel in gedachten als de kerkelijke gemeente.

Een gemeente moet immers ook in balans zijn. Net als in een orgel waarin het register Prestant 8 zorgt voor karakter en een duidelijke persoonlijkheid of zoals het register Subbas 16 dat zorgt voor een degelijke zware basis met pijpen van bijna 5 meter lang. Echter er zitten in een orgel ook pijpjes van slechts 1 cm lengte die niet kunnen worden gemist. Net als in een gemeente waar grote en kleine leden moeten zijn en ook leden die zich scharen onder links of rechts. Ik noem hier ook het register Trompet 8, een tongwerk wat hard en soms scherp kan zijn. Kennen we zulke tongen ook niet in de gemeente? Toch zijn ze nodig voor de balans en vormen ze samen met de anderen een geheel.
Is dat niet wat Jezus Christus ons voorhoud? Zeker in deze lijdenstijd met het Heilig Avondmaal morgen in deze kerk? Wanneer het klinkt:
Doe dit tot Mijn gedachtenis, weet dat Jezus Christus zelf aan het vloekhout is gestorven voorzondaren en daarmee heeft betaald voor de Zijnen. Ook staat in dit formulier dat we ons ernstig dienen voor te nemen voortaan in waarachtige liefde en enigheid met onze naaste te leven. Dat klinkt als een orgeltoon voortgebracht uit verschillende pijpen van verschillende registers welke helder gestemd een lust zijn voor het oor.

We spreken de wens uit dat dit monumentale orgel weer vele jaren de gemeentezang mag begeleiden en het samen zingen de mensen mag bemoedigen en versterken, echter alles tot meerdere eer en glorie van Zijn nooit genoeg volprezen Naam.